UMGÅS, SKAPA, WORKSHOPPA OCH ÄT GOTT
I HISTORISK OCH CHARMFULL MILJÖ
I Chalmersska husets stämningsfulla matsalar och salonger erbjuds möjligheter att både vara kreativ och avslappnad. Här kan du och ditt sällskap mingla, njuta av en lunch eller middag – eller kombinera det med formaliserade möten, styrelsemöten, workshops och grupparbeten. Läs nedan om våra olika salonger och deras unika kvaliteter. Vi hjälper dig gärna ta fram förslag som passar dina specifika önskningar.
Kontakta oss för att boka lokal.
Marmorsalongen
Från hallen välkomnas man in stora salen där den fasta inredningen är mycket väl bevarad. Så som mången tidstypisk inredning är den hållen i olika nyanser av grått och vitt med vackert skuren dekor. Här finns ett vacker, gult ljus som sipprar in genom de eleganta fönstren och William Chalmers ville att hans besökare skulle få känslan av ”spegelsalen i Versallies”.
Mellan fönstren finns de ursprungliga trymåerna kvar med förgyllda ramar och överstycken med tyrsosstavar, tamburiner, lyra, panflöjt, vindruvor och ekollongrenar. Allt påminner om att salen skapats för dans, musik och festligt sällskap.
Här finns möjlighet att mingla, fika, njuta av lunch eller middag. Marmorsalongen passar även för grupparbeten eller workshops.
Gula kabinettet
Ett vackert litet rum med svagt rundade hörn. På väggen hänger ett porträtt av Samuel af Forselles som var samtida med William Chalmers och landshövding i Göteborgs- och Bohus län.
Nya gardiner i blank kortluggad sammet i beige ton med medaljongtryck i guld har hängts upp.
Gula Kabinettet är ett mindre rum som passar utmärkt om man vill umgås som ett mindre sällskap vid möte, lunch, middag eller grupparbete.
Grå förmaket
Grå Förmaket har en stram elegans med väggar klädda i blå- och grårandigt italienskt sidentyg. I de två väggnischerna av grå stucco-lustro finns två urnor i vit alabaster från William Chalmers tid. Fajanskakelugnen som står i rummet kommer tidigare från ett hus vid Östra Hamngatan 15.
Den fasta inredningen har vackra skärningar med lagerkransar, lejonmasker och ymnighetshorn. Mellan fönstren finns två trymåer i förgyllda ramar med överstycken i tidig empire med örnar och blixtar. Den stora ljuskronan av förgylld mässing och blå glasskålar är signerad av svärdfejaren Carl C. Brodin i Stockholm.
Sovrummet
William Chalmers sängkammare inrättades efter 1863 som arbetsrum för Skandinaviska Kreditaktiebolagets förste verkställande direktör Theodore Mannheimer. Gardinuppsättningen är utförd efter originalskiss från 1816, gjorda av kommerserådet Santesson. Spegelns förgyllda överstycke med stjärnor, halvmåne, facklor och pilar, föreställer Diana, Nattens, Månens och Jaktens gudinna.
Bakom en dörr i rummets innersta hörn har det en gång gömts en spiraltrappa ned till undervåningens bankkontor.
Musikrummet
Här står idag en taffel från familjen Wilhelm Stenhammars hem. Stenhammar var tonsättare, pianist och dirigent. År 1907 blev han chefsdirigent för Göteborgs orkesterförening. Taffeln är överlämnad som gåva år 2007 av sonsonen med hustru.
Över fönstren sitter förgyllda kornischer som är tillverkade omkring 1890-1910.
Musikrummet erbjuder vacker utsikt över innegården där man ser hela husets exteriör, med det vackra teglet som en gång i tiden använts som ballast på handelsskeppen.
Joniska matsalen
I Joniska matsalen på andra våningen hade William Chalmers åtskilliga gäster som han bjöd på middag. Hans kock, den franskfödde Louis Bonvalet, var en oerhört duktig matkonstnär och att bli inbjuden till middag i Chalmersska huset var en eftertraktad ynnest som få tackade nej till.
Då som nu serveras det förträfflig mat i våra matsalar och gästmatsalen på andra våningen används till både luncher och middagar.
Kinesiska gården
Kinesiska gården på första våningen var tidigare William Chalmers stallgård, men vi lade på ett glastak och fick ytterligare ett rum. Som en tribut till Williams 10 år i Kanton inredde vi hans forna stallgård i kinesisk stil och fick en matsal med vackra textiler, kinesiska konstverk och en porlande vattenkälla.
Här serverar vi både fika, lunch och middag eller används som kopletterande grupprum. På kvällen, när mörkret sänker sig, kan man titta upp på stjärnorna genom glastaket.
Bankvalvet
Skandinaviska Kredit-Aktibolaget (sedermera SEB) startade i Chalmersska huset år 1864, senare köpte man tomten intill och byggde ett bankvalv. Bankvalvet stod klart 1895 och är ritat av arkitekten Hjalmar Kumlien. Det var det första allmänna bankvalv där privatpersoner kunde förvara sina dyrgripar. Valvet är byggt i sten och marmor och dekorerat med detaljer i mässing. Det finns möjlighet att arrangera exklusiva middagar, styrelsemöten eller mingelträffar här.
Balkongen
Bankvalvet i Chalmersska huset är inrett med en balkong. Balkongen löper längs bankvalvets lång- och kortväggar och hit upp leder en spiralformad trappa. Även här uppe finns bankfack och det vilar en mystisk och spännande stämning av historiska händelser över hela bankvalvet. Perspektivet från balkongen ner i bankvalvet är magnifikt. Arrangemang och meny föreslås i samråd med vår bokning- och driftschef.